FAQ

Veel gestelde vragen autoverzekeringen

Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering kan het zijn dat u nog een aantal vragen heeft. Het is dan fijn om direct te weten waar u aan toe bent en waar u aan begint. Dit zijn een aantal van de meest voorkomende vragen over autoverzekeringen.

 
Wat is een Beperkt Casco autoverzekering

Een Beperkt Casco verzekering is een stap hoger dan een WA autoverzekering. Dit is dus het tweede type dekkingsvorm. Meer over dit type dekkingsvorm kunt u vinden op deze pagina.

Wat is een Volledig Casco autoverzekering

Dit is het meeste uitgebreide type dekkingsvorm en wordt ook wel een All risk verzekering genoemd. Met dit type dekkingsvorm is alle schade gedekt, ook die u zelf aan het eigen voertuig veroorzaakt. Meer over deze verzekering kunt u vinden op deze pagina.

Welke dekking heb ik precies nodig?

Dat is een goeie vraag. Het verschilt per voertuig en klant, maar op deze pagina kunt u direct zien welke dekking het best bij uw voertuig past.

Hoe lang zijn mijn schadevrije jaren geldig?

Uw schadevrije jaren zijn – na beëindiging van uw oude verzekering – één jaar geldig. U ontvangt een royementsverklaring waarop uw schadevrije jaren staan aangegeven.

Hoe weet ik hoeveel schadevrije jaren ik heb opgebouwd?

Doorgaans ontvangt u een verklaring van uw verzekeraar. U kunt uw schadevrije jaren ook gemakkelijk online opvragen via Roy-data. Dit is het royementsverklaringen-database waarin de royementsgegevens met een royementsdatum vanaf 1 september 2007 zijn opgenomen. Bij het overstappen naar een nieuwe verzekeraar wordt er bovendien geraadpleegd hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Als u bijvoorbeeld een onjuist aantal schadevrije jaren heeft doorgegeven, zal de verzekeraar dit na raadpleging naar behoren aanpassen.

Wat zijn negatieve schadevrije jaren?

Zodra u een schadeclaim doorgeeft, wordt uw positie op de bonus-malustrap naar behoren aangepast. Voor elke schadeclaim raakt u één of meer schadevrije jaren kwijt. In de regel zijn het er altijd meer dan één, maar verschilt per verzekeraar. Zodra u met nul schadevrije jaren een claim indient, komt u in een maluspositie. U heeft dan negatieve schadevrije jaren.

Wat is een maluspositie?

Er wordt gesproken van een maluspositie, zodra u negatieve schadevrije jaren heeft.

Wat is een bonus-malus?

Het bonus-malussysteem regelt de hoogte van uw no-claimkorting. Als u geen schade rijdt, ontvangt u een bonus. Als u wel schade rijdt, ontvangt u een malus. Dit betekent simpelweg dat uw no-claimkorting omlaag gaat en u raakt bovendien schadevrije jaren kwijt. Zodra u in een negatief balans komt, heeft u een maluspositie.

Ik wil overstappen, maar heb negatieve schadevrije jaren

Doorgaans zal dit betekenen dat u gewoon een hoger premiebedrag moet betalen. U kunt wel een no-claimbeschermer afsluiten. Met deze aanvullende dekking kunt u opgebouwde no-claimkortingen behouden. Bij het overstappen zal de nieuwe verzekeraar dan wel weer kijken naar het aantal schadevrije jaren.

Ik heb hulp nodig met het overstappen

Wij helpen u graag. Via AOA autoverzekeringen vergelijken wij de beste verzekeraars. Zodra u via ons overstapt naar een nieuwe autoverzekeraar, krijgt u hulp door middel van een overstapservice. Deze overstapservice krijgt u van de nieuwe verzekeraar. Er staat zelfs een opzegbrief voor u klaar. Het enige wat u hoeft te doen is deze ondertekenen en uw nieuwe verzekeraar doet de rest.

Mag ik zomaar mijn autoverzekering opzeggen?

U kunt uw autoverzekering opzeggen, zodra uw jaarcontract is verlopen. Sommige verzekeraars kunnen uw contract weer voor 1 jaar verlengen. U kunt dit het best navragen bij uw verzekeraar. Bij uw autoverzekering opzeggen dient u bovendien ook rekening te houden met een opzegtermijn.

Wanbetaler en nieuwe autoverzekering afsluiten, is dat mogelijk?

Het kan de beste overkomen. Een rekening niet op tijd betalen is helemaal niet zo vreemd en daar hoeft niemand zich voor te schamen. Het kan alleen wel een beetje lastig zijn een nieuwe autoverzekering af te sluiten. De meeste autoverzekeraars zullen daar bovendien enorm voorzichtig mee zijn. En jammer genoeg geen nieuwe polisaanvraag accepteren van geregistreerde wanbetalers. Toch kan het wel via de volgende autoverzekeraars. Er is helaas wel een maar. De verzekeraar vraagt het premiebedrag van een halfjaar of volledig premiejaar in één keer vooruit te betalen. Dat zijn: de Vereende (voorheen Rialto) en Diks verzekeringen. Lees meer over: Een nieuwe autoverzekering afsluiten na wanbetaling.

Bekijk goedkoopste premies