Een autoverzekering afsluiten die het best bij jou past

Een autoverzekering afsluiten die het best bij jou pastZodra er een nieuwe auto is aangeschaft, moet u deze volgens de wet verplicht verzekeren. De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, oftewel een WA autoverzekering, is minimaal vereist zodra u in het bezit bent van een auto. In de praktijk kiezen de meeste autobezitters voor een Beperkt Casco autoverzekering, ook wel een WA plus verzekering genoemd. Deze ligt een stapje hoger dan de basis WA-verzekering. Een Volledig Casco autoverzekering daarentegen, wordt juist gekozen voor nieuwere auto’s. Deze dekkingsvorm wordt vaak ook wel een All-risk dekking genoemd. Welke autoverzekering voor uw voertuig het best is, hangt af van de leeftijd van de auto, ook speelt uw rijgedrag een grote rol. Als u bijvoorbeeld veel schadevrije jaren opbouwt, kan dat een verschil in de maandelijkse premiebetaling betekenen. Natuurlijk wel in uw voordeel Bij een autoverzekering online afsluiten kunt u dus onderscheid maken tussen drie soorten verzekeringen:

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA)

Beperkt Casco verzekering (WA plus)

Volledig Casco verzekering (All risk)

WA autoverzekering

De WA autoverzekering dekt de wettelijke aansprakelijkheid, simpelweg de letsel die u met uw vehikel aanricht. De letsel aan uw eigen bolide wordt dus helemaal niet vergoed. Als u een eigen auto bezit, is het verplicht om tenminste een WA verzekering af te sluiten. In het algemeen wordt geadviseerd uw auto extensief te verzekeren, maar in de praktijk – als uw auto ouder is dan tien jaar – is een WA autoverzekering voldoende. De dagwaarde vergoeding vergoeding – in geval van een Volledig Casco dekking in combinatie met een oude auto – is minimaal. Het heeft dus helemaal geen zin om een oude auto belachelijk duur te verzekeren.

Beperkt Casco verzekering (WA plus)

De Beperkt Casco autoverzekering, oftewel WA plus hetend, betekent dat behalve de WA dekking ook averij wordt gedekt die herkomstig is uit vuur/brand, storm, ontvreemding etc. Schade die u zelf aanbrengt wordt niet vergoed. In de regel kiezen de meeste autobezitters deze dekkingsvorm als de vehikel ouder is dan vier jaar en jonger dan tien.

Volledig Casco verzekering (All risk)

De Volledig Casco autoverzekering dekt, naast alle bovenstaande punten, ook schade die u zelf veroorzaakt aan uw eigen vehikel. Autovoertuigen jonger dan drie jaar kunnen het best Volledig Casco gedekt worden. Nieuwere auto’s worden over het algemeen vaker Volledig Casco verzekert, in tegenstelling tot oudere voertuigen.

Bovengenoemde dekkingsvormen kunnen uitgebreid worden met volgende aanvullende dekkingen:

Ongevallen inzittenden verzekering

Deze aanvullende dekking garandeert een vergoeding als er na een ongeval, één of meerdere inzittenden invalide raakt, of overlijden.

Schade inzittenden verzekering

Deze aanvullende dekking keert uit bij schade van inzittenden als deze niet invalide raakt en/of overlijdt.

Rechtsbijstandverzekering

Deze aanvullende dekking garandeert bijstand bij conflicten en incidenten. Bijvoorbeeld bij een conflict met de autogarage, of bij de vraag omtrent de schuldenaar bij een ongeval.

Indien u overschakelt van Volledig Casco naar Beperkt Casco, of van Beperkt Casco naar een basis WA dekking, is het dikwijls een subjectieve beslissing. Hou rekening met onder andere het verschil in de maandelijkse premie betaling, dagwaarde van de auto en de no-claim periode die opgebouwd is.

Posted in: Autoverzekering online afsluiten

Leave a Comment (1) ↓

1 Comment

  1. Alex polisdirect oktober 7, 2016

    Na het invullen van een aantal gegevens laten we je op polisdirect een top 3 zien. Dit zijn verzekeringen die voor jou de beste prijs-kwaliteitverhouding hebben en die je direct bij ons kunt afsluiten. Als we geen samenwerking hebben met een verzekeraar die ook de beste kwaliteit biedt, vind je deze toch terug in de vierde kolom. We laten je namelijk graag het volledige en objectieve overzicht zien.

Leave a Comment